Blog & Publicaties - BarentsKrans

Publicaties & Blogs

Publicaties & blogs

20 april 2023
Cassatie

Jaarverslag Hoge Raad 2022

In het jaarverslag 2022 van de Hoge Raad worden de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van het afgelopen jaar op een rij gezet. Op deze wijze legt de Hoge Raad publiekelijk verantwoording af over de verrichte werkzaamheden en de middelen die daarvoor in het jaar 2022 zijn ingezet.
Lees verder
6 april 2023
Cassatie Procederen in hoger beroep

Vernietiging van een tussenvonnis | Procederen in hoger beroep

In een tussenvonnis wordt in het dictum nog geen definitief einde gemaakt aan (een gedeelte van) het voorliggende geschil. In beginsel kan tegen een tussenvonnis niet direct hoger beroep worden ingesteld.
Lees verder
31 maart 2023
Arbeidsrecht Ken uw klassiekers

ABN AMRO/Malhi | Ken uw klassiekers

In het arrest ABN AMRO/Malhi heeft de Hoge Raad zich gebogen over de vraag onder welke omstandigheden een uitzendkracht een werknemer van de inlener is geworden.
Lees verder
28 maart 2023
Cassatie Procederen in hoger beroep

Reformatio in peius-verbod: appellant mag niet slechter worden van eigen appel

Hoewel de Latijnse benaming anders kan doen vermoeden, is het beginsel van een verbod op reformatio in peius (wijziging ten ongunste) vrij overzichtelijk: een appellant mag als gevolg van diens eigen appel niet in een mindere positie komen te verkeren dan waarin hij zich door de bestreden uitspraak bevond
Lees verder
24 maart 2023
Commerciële Contracten Corporate / M&A Ken uw klassiekers

Arrest Briljant Schreuders/ABP | Ken uw klassiekers

Het arrest Briljant Schreuders/ABP heeft betrekking op artikel 6:258 lid 1 BW, dat bepaalt dat de rechter, indien partijen dit vorderen, de gevolgen van een overeenkomst kan wijzigen of deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk kan ontbinden op basis van onvoorziene omstandigheden.
Lees verder
13 februari 2023
Cassatie Ken uw klassiekers

Overzee/Zoeterwoude | Ken uw klassiekers

In het arrest Overzee/Zoeterwoude overweegt de Hoge Raad dat een niet nagekomen overheidstoezegging niet valt onder de formele rechtskracht van een daaropvolgend rechtmatig besluit.
Lees verder
7 februari 2023
Cassatie Nieuw verschenen arresten

Landjepik in Limburg: verkrijging te kwader trouw?

Buren kunnen elkaar het leven flink zuur maken, bijvoorbeeld door elkaars land toe te eigenen. In het nieuwe Burgerlijk Wetboek is het een stuk gemakkelijker geworden om door verkrijgende verjaring de eigendom te verkrijgen van een stuk grond van een naburig perceel.
Lees verder
6 februari 2023
Cassatie Commerciële Contracten Ken uw klassiekers

Exoneratiebeding – Saladin/HBU | Ken uw klassiekers

De vraag of een beroep op een exoneratiebeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, hangt af van de omstandigheden van het geval. In Saladin/HBU heeft de Hoge Raad verschillende omstandigheden naar voren gebracht die een rol kunnen spelen.
Lees verder
20 december 2022
Cassatie

Ambtshalve aanvulling van rechtsgronden in civiele cassatie?

Kan de Hoge Raad in civiele zaken tot vernietiging overgaan op basis van een rechtsgrond die niet door de eiser in cassatie is aangevoerd? Het korte antwoord lijkt ja te moeten zijn.
Lees verder
14 december 2022
Cassatie Ken uw klassiekers

Teixeira de Mattos | Ken uw klassiekers

De Hoge Raad heeft in dit arrest uitgemaakt of een vordering tot revindicatie kan slagen, indien het opgevorderde eigendom ten gevolge van oneigenlijke vermenging niet kan worden geïdentificeerd.
Lees verder
6 december 2022
Cassatie Nieuw verschenen arresten

Onpartijdigheid van de rechter

Wanneer je bij een rechtszaak betrokken raakt, moet je erop kunnen vertrouwen dat de zaak eerlijk behandeld wordt. Een van de belangrijkste uitgangspunten van de rechtsstaat is dan ook dat de rechter onafhankelijk en onpartijdig is. In zijn arrest van 25 november jl. besteedt de Hoge Raad hier aandacht aan.
Lees verder
24 november 2022
Cassatie Procederen in hoger beroep

De juiste partij: de appeldagvaarding en partijwisselingen

Het appelprocesrecht kent verschillende valkuilen die de kansen op een succesvol hoger beroep en daaropvolgend cassatieberoep verkleinen. Kennis daarvan is dus van groot belang. In deze blogreeks ‘procederen in hoger beroep’ belichten onze cassatieadvocaten steeds vanuit praktisch perspectief een aspect van een belangrijk appelprocesrechtelijk leerstuk. Dit keer: wie moet in het hoger beroep betrokken worden?
Lees verder