Blog & Publicaties - BarentsKrans

Publicaties & Blogs

Publicaties & blogs

27 september 2023
Aanbestedingsrecht EU & Mededinging Kartelschade

Schadeclaims na een kartelinbreuk: private handhaving van het mededingingsrecht

Een onderneming die door de ACM een boete opgelegd heeft gekregen kan geconfronteerd worden met schadeclaims. Het kan daarbij gaan om een actie van één of meer directe of indirecte afnemers, maar ook om een collectieve actie.
Lees verder
19 september 2023
Aanbestedingsrecht EU & Mededinging

Welke aanbestedingsrechtelijke gevolgen heeft het overtreden van het kartelverbod?

Een onderneming die een kartelovertreding heeft begaan kan worden uitgesloten van aanbestedingen. Welke uitsluitingsgronden kan een aanbestedende dienst toepassen en welke maatregelen kan een onderneming treffen?
Lees verder
12 september 2023
EU & Mededinging

De risico’s van kartelovertredingen voor natuurlijke personen

Hoewel de ACM bij kartelovertredingen in beginsel handhavend optreedt tegen ondernemingen, kan zij ook boetes opleggen aan natuurlijke personen. Denk daarbij aan boetes voor individuen die opdracht hebben gegeven tot het maken van kartelafspraken of feitelijk leiding hebben gegeven aan de overtredingen.
Lees verder
5 september 2023
EU & Mededinging

Een ACM boete en de gevolgen voor ondernemingen

Wat er gebeurt als de ACM een boete oplegt. Welke risico’s brengt dat met zich mee? In deze blog gaan we in op de vraag aan welke vennootschappen binnen een onderneming de ACM een boete kan opleggen en hoe het precies zit met de toerekening.
Lees verder
29 augustus 2023
EU & Mededinging

Eerste hulp bij een ACM inval

In deze blog leggen wij uit hoe ondernemingen zich kunnen voorbereiden op een inval van de Autoriteit Consument & Markt (“ACM”). Hoe verloopt zo’n inval van de ACM en waar moeten betrokken medewerkers rekening mee houden?
Lees verder
28 augustus 2023
EU & Mededinging

De gevolgen van een ACM-kartelonderzoek

Waar moeten bedrijven op letten bij een bedrijfsbezoek van de ACM? Wat zijn de gevolgen voor persoonlijke en civielrechtelijke aansprakelijkheid na een boeteoplegging en brengt dit ook aanbestedingsrechtelijke risico’s met zich mee?
Lees verder
9 augustus 2023
Aanbestedingsrecht EU & Mededinging

Verordening buitenlandse subsidies (FSR) in werking getreden

Op 12 juli 2023 is de Europese Verordening betreffende buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren (in het Engels “Foreign Subsidies Regulation”) in werking getreden. De verordening stelt de Europese Commissie in staat de mogelijke marktverstorende effecten van buitenlandse subsidies op de interne markt van de EU te toetsen en waar nodig te voorkomen.
Lees verder
1 juni 2023
EU & Mededinging

Inwerkingtreding van de Wet Vifo: antwoord op de belangrijkste vragen

Op 1 juni 2023 is de Wet Vifo in werking getreden. Deze wet geeft de overheid een instrument om transacties in bepaalde sectoren te kunnen toetsen en kan grote gevolgen hebben. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Lees verder
1 maart 2023
Aanbestedingsrecht EU & Mededinging

De Commissie van Aanbestedingsrechtexperts: wie, wat en waarom?

De Commissie van Aanbestedingsrechtexperts heeft als doel het bewerkstelligen van een snelle en efficiënte afhandeling van klachten bij een aanbestedingsprocedure. Dit wordt gedaan via bemiddeling of het geven van een niet-bindend advies.
Lees verder
9 september 2022
EU & Mededinging

ACM verduidelijkt kartelverbod voor afspraken in de landbouwsector

De stikstofcrisis is wellicht tot een hoogtepunt gekomen. Dat stelt de sector voor uitdagingen die om samenwerking vragen. Maar is samenwerking wel toegestaan? Recent is er meer duidelijkheid gekomen over afspraken die zij onderling kunnen maken voor een duurzamere productie.
Lees verder
20 januari 2022
EU & Mededinging

Mededingingsrecht en duurzaamheid in Duitsland

Lees verder
22 december 2021
EU & Mededinging Kartelschade

Aspecten van civiele aansprakelijkheid wegens een inbreuk op het Europees mededingingsrecht

In dit overzichtsartikel behandelt Tom de invulling die het HvJ EU met bovengenoemde arresten heeft gegeven aan de hand van de volgende aspecten: aansprakelijke partij, causaal verband en verjaring. Hierbij betrekt en becommentarieert hij ook enkele uitspraken van Nederlandse feitenrechters waarin deze aspecten centraal stonden.
Lees verder