Podcast BijKennis – de BarentsKrans Update Arbeidsrecht

Ons Arbeidsrecht-team maakt een podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis – de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht. De vijf afleveringen zijn online te vinden op:

Aflevering 1

In de eerste aflevering gaan Laurens de Graaf en Bart de Hek in op de mogelijkheden tot eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden wegens corona. Wanneer kan een werkgever de werknemer bijvoorbeeld opdragen andere werkzaamheden te verrichten of op andere uren te werken? Of wanneer kan de werkgever een (tijdelijke) loonsverlaging doorvoeren? Kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij instemt met zo’n wijziging?”

Aflevering 2

In de tweede aflevering bespreken Caroline van Gent en Marieke Verschoor een hot topic: vaccinaties en de arbeidsverhouding. Kan een werkgever van zijn werknemers eisen dat zij zich laten vaccineren? Wat als een werknemer vaccinaties weigert? Welke alternatieven zijn eventueel beschikbaar?

Aflevering 3

Ireen Castenmiller en Myrte Pielage behandelen in deze aflevering de situatie dat een werknemer ziek uit dienst gaat, of binnen vier weken daarna ziek wordt. Kan de werknemer aanspraak maken op een WW- of Ziektewet-uitkering? In welke scenario’s kunnen de kosten van een Ziektewet-uitkering voor rekening van de oud-werkgever komen? Staat ziekte altijd in de weg aan beëindiging van een vast contract en waar moet je aan denken bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst?

Aflevering 4

In deze special is Ruben Houweling (hoogleraar Arbeidsrecht, Erasmus School of Law) te gast bij Max Keulaerds. Zij bespreken de arbeidsmarktparagraaf uit het recent bereikte akkoord tussen sociale partners (het SER-advies “Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving”). Is het een historisch advies? In hoeverre wijkt het SER-advies af van het rapport van de Commissie-Borstlap? Welke veranderingen brengt dit SER-advies voor werkgevers en werknemers? Wordt flex minder flex en vast minder vast?

Aflevering 5

In deze aflevering bespreken Hans Mulder en Leon ’t Mannetje aan de hand van praktische ‘tips & tricks’ hoe werkgevers een ontslagdossier kunnen opbouwen bij een disfunctionerende werknemer. Hoe lang moet een verbetertraject duren? Wat moet in het verbeterplan staan? En wat zijn de valkuilen?

Meer artikelen over:Arbeidsrecht