William Schonewille over rechtszaak tussen internetbank bunq en DNB

In het Radio 1-programma van BNNVARA ‘Vroeg!’ van dinsdag 18 oktober 2022 praat William Schonewille over de rechtszaak tussen de online bank bunq en De Nederlandsche Bank. Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak. Deze uitspraak kan grote implicaties hebben voor de bankwereld.

In het kader van de regels ter voorkoming van witwassen moeten banken aan regels voldoen bij het accepteren van klanten. Bunq wil dat op een andere manier doen dan de vaste screeningmethode die De Nederlandsche Bank voorschrijft. De internetbank gebruikt hiervoor software die het mogelijk maakt om het proces van klantacceptatie te digitaliseren op basis van kunstmatige intelligentie. Vier weken geleden gaf de DNB aan toch ruimte te zien voor andere methoden. Vandaag hoort bunq of zij haar eigen werkwijze mag hanteren.

In de aflevering licht William toe wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn. De aflevering is hier te beluisteren.

Steeds vaker weigeren banken groepen klanten omdat er te veel risico’s aan hangen. Lees meer over klantacceptatie in de blog ‘Niet altijd contractsvrijheid bij zakelijke betaalrekening’ van Maartje van der Beek.

Meer artikelen over:Financial Litigation