De één heeft het over groepsacties, een ander over collectieve acties of (naar Amerikaans voorbeeld) over class actions. Weer anderen spreken over mass litigation. Bedoeld wordt steeds hetzelfde: de mogelijkheid om in Nederland voor grote groepen gedupeerden op te treden in soortgelijke zaken. Zaken die zonder uitzondering veel publiciteit en zowel nationaal als internationaal aandacht trekken.
Pionieren met groepsacties
Vanaf het moment dat groepsacties in Nederland mogelijk werden (1994) heeft BarentsKrans een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van dit instrument. Al vanaf begin jaren negentig voerden advocaten van BarentsKrans één van de eerste collectieve acties ooit (Coop AG / ABN AMRO). Via de eerste internet-gecoördineerde collectieve actie (Stichting Leaseverlies / Dexia Bank, beter bekend als de Legio Lease- of de aandelenlease-affaire) werden al in 2001 meer dan 100.000 effectenleasecliënten door ons vertegenwoordigd. En met succes: in 2005 werd een miljardenschikking met Dexia getroffen. Later volgden vele andere collectieve acties waarbij BarentsKrans betrokken was, onder meer in de woekerpolisaffaire, het faillissement van DSB, de onteigening van SNS Bank, de surseance van Steinhoff en recentelijk Airbnb.
Collectief procederen met het cessiemodel
Een andere manier om collectief te procederen is het cessiemodel. Dit model is oorspronkelijk afkomstig uit de kartelschade praktijk. Gespecialiseerde claims funders bieden partijen in steeds meer typen zaken de mogelijkheid om hun vorderingen over te dragen aan een special purpose vehicle die als eiseres zal optreden in een te starten procedure. De procedure wordt geheel gefinancierd en beheerd door de claims funder (zie hieronder onder Funding en no cure no pay). Deze bundeling van vorderingen brengt mee dat de procedures efficiënter kunnen worden gevoerd en dat ook de kans op een gunstige schikking wordt vergroot.
Schikken
Naast de mogelijkheid om te procederen namens grote groepen gedupeerden, kent Nederland sinds 2005 ook een mogelijkheid om getroffen schikkingen verbindend te verklaren aan grote groepen gedupeerden. Als het gerechtshof Amsterdam na een toets de regeling verbindend verklaart, zijn alle gedupeerden gebonden aan die regeling, tenzij zij tijdig gebruik maken de mogelijkheid een opt-out uit te brengen. Doen ze dat, dan kan alsnog een individuele procedure gevoerd worden. Laten ze dat na, dan is die mogelijkheid uitgesloten. Ook op dit terrein is BarentsKrans voorloper: vrijwel onmiddellijk na de inwerkingtreding van de zogenaamde Wet collectieve afwikkeling massaschade (WCAM) zijn er twee verzoeken tot verbindendverklaring gedaan: één daarvan betrof de schikking in de eerdergenoemde aandelenlease-affaire (Legio Lease). In die laatste kwestie stonden advocaten van BarentsKrans de Stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters bij, die met Dexia een miljardenschikking hadden getroffen. Het gerechtshof Amsterdam heeft deze regeling ook verbindend verklaard.
Funding en no cure no pay
BarentsKrans is een zeer gespecialiseerd kantoor op het gebied van collectieve acties is, met decennia ervaring en een lang track record. Hierdoor beschikken wij over een uitgebreid netwerk van leidende nationale en internationale claim funders. Onder omstandigheden zijn zij bereid mass litigation zaken geheel op basis van no cure no pay te financieren. Alle kosten, dus ook advocaatkosten, komen dan voor rekening van de litigation funder. Bij succes ontvangt deze laatste haar kosten terug en/of een percentage van de schadevergoeding en bij verlies niets. Gedupeerden lopen dan zelf dus geen procesrisico’s.