ESG is een hot topic. De mate waarin een bedrijf een positieve bijdrage levert aan het respecteren van mensenrechten, diversiteit en het klimaat speelt een steeds grotere rol. Dit brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. De afgelopen jaren zien we een toename van nationale en Europese wet- en regelgeving met betrekking tot ESG én een veranderende verwachting van zowel investeerders, klanten als toezichthouders wat betreft het gevoerde maatschappelijk beleid.
Onze expertise
De Europese wetgeving die raakt aan het onderwerp ESG richtte zich tot nu toe voornamelijk op klimaatdoelen die landen moeten realiseren en duurzaamheidsverslaggeving. Die verslaggeving resulteert vooral in rapporten over de impact van de activiteiten van ondernemingen op mens en milieu.
De ontwikkelingen staan echter niet stil. Inmiddels is er Europese en nationale wetgeving op handen die bepaalde bedrijven due diligence verplichtingen oplegt om de negatieve effecten op mensenrechten en milieu in de waardeketen inzichtelijk te maken én aan te pakken. Naar verwachting zal de (impact van) ESG-wetgeving de komende jaren aanzienlijk toenemen.
BarentsKrans adviseert cliënten over uiteenlopende vraagstukken op het gebied van ESG en maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder:
- Corporate governance, duurzame financiering, financiële- en bedrijfsrapportages, het beheersen van aansprakelijkheidsrisico’s en handhaving (zowel civielrechtelijk als bestuursrechtelijk);
- Gelijke kansen en gelijke behandeling van medewerkers, arbeidsvoorwaarden, beloningsbeleid, opleidingsbeleid, en medezeggenschap;
- Product as a service en circulair bouwen, energielabels, green lease, (bijna) energieneutrale gebouwen (BENG), herontwikkeling, renovatie en verduurzaming, smart grids, electrificatie, duurzame energie, toegang van zonneparken tot elektriciteitsnetten, opslag/batterijen, duurzame warmtelevering en zonnepanelen.
ESG speelt binnen meerdere rechtsgebieden een rol. Waar nodig werken onze specialisten in multidisciplinaire teams.
Arbeidsrecht
Gelijke kansen
Onze arbeidsrechtadvocaten hebben de juridische expertise om te waarborgen dat iedereen binnen een organisatie gelijke kansen krijgt. Dat gaat van aanname- tot promotiebeleid en van arbeidsvoorwaardenvorming tot gedragscodes, en draagt bij aan de inclusiviteit binnen een onderneming.
Arbeidsvoorwaarden
Het kan bovendien nodig zijn om arbeidsvoorwaarden te wijzigen als gevolg van verduurzamingsdoelen. Denk aan verduurzaming van woon-werkverkeer (en privégebruik van leaseauto’s), hybride werken en zakelijke reizen. Wij hebben ruime ervaring met de juridische begeleiding van dergelijke wijzigingsprocessen.
Veiligheid op de werkvloer
Sociale en fysieke veiligheid op de werkplek draagt bij aan diversiteit en inclusie. Wij adviseren over het opstellen van gedrags- en integriteitscodes, klokkenluidersregelingen en handhavingsbeleid, waarbij we de belangen van alle betrokkenen steeds in het oog houden.
Medezeggenschapstrajecten
Ook in medezeggenschapstrajecten die wij begeleiden kan ESG een wezenlijke rol spelen. Zo heeft de ondernemingsraad onder meer het wettelijke recht te adviseren over voorgenomen besluiten tot het treffen van een belangrijke maatregel in verband met de zorg van de onderneming voor het milieu. Het gaat dan om beleidsmatige, organisatorische en administratieve maatregelen. Denk aan relevante investeringen, het aanpassen van productieprocessen, het opstellen van een bedrijfsmilieuplan en het opstellen of aanpassen van een mileuzorgsysteem.
Commerciële Contracten
Het toenemende belang van ESG heeft implicaties voor huidige en toekomstige contracten. Ons team Commerciële Contracten staat u graag bij in de gehele ‘life cycle’ van een commercieel contract: van onderhandeling tot beëindiging van een contract. Hierbij kan gedacht worden aan onder meer inkoop- en verkoopovereenkomsten, leveringsovereenkomsten en distributie-, agentuur- en franchiseovereenkomsten.
Corporate, Commercial & Financial Litigation
Investeerders, afnemers en andere stakeholders kijken in toenemende mate naar de ESG-prestaties van bedrijven waarin zij (willen) investeren of waarvan zij producten afnemen. Bedrijven (en de bij de organisatie van die bedrijven betrokken personen) dienen ook in toenemende mate te voldoen aan (vergaande) ESG-verplichtingen. Dat brengt een toegenomen risico met zich mee dat zij worden aangesproken op (onvoldoende) ESG-prestaties, en bijvoorbeeld worden blootgesteld aan civiele procedures als ze hun ESG-verplichtingen niet nakomen of onjuiste of misleidende ESG-informatie verschaffen (greenwashing). Het risico is daarbij reëel dat dit soort procedures worden vormgegeven in collectieve acties, waarbij belangenorganisaties opkomen voor de belangen van alle gedupeerde investeerders. Onze specialisten adviseren, onder andere, op het gebied van het beheersen van ESG-aansprakelijkheidsrisico’s en het voeren van procedures daaromtrent.
Corporate / M&A
Onze corporate / M&A-specialisten adviseren onder meer over investeringen in (duurzame) bedrijven, bestuursreglementen en aandeelhoudersovereenkomsten om ESG-doelen te realiseren. Ook adviseren zij omtrent (aankomende) wet- en regelgeving op het gebied van ESG en hoe daarop geanticipeerd kan worden.
Vastgoed
Onze vastgoedspecialisten begeleiden cliënten op het gebied van ESG bij:
- het ontwikkelen en realiseren van duurzame gebouwen en gebiedsontwikkeling, zonneparken, warmtenetten en WKO-installaties;
- vergunningen en milieuwetgeving;
- het realiseren van een betrouwbare supply chain;
- het sluiten van samenwerkingsverbanden;
- het financieren van ontwikkelingen en de aankoop van vastgoed daarvan, bijvoorbeeld bij het opstellen of uitonderhandelen van leningdocumentatie, het uitvoeren van due diligence onderzoeken in het kader van aan- of verkoop of financiering, het structureren van circulaire en duurzame gebouwen.
- het huren en verhuren (green lease) van vastgoed;
- dubbel ruimtegebruik;
- renovatie en verduurzaming, bijvoorbeeld omtrent duurzaam onderhoud en prestatiecontracten; en
het aanleggen en exploiteren van nieuwe systemen waarbij warmte en/of koude wordt geleverd.
Intellectuele Eigendom, Data & Technologie
Er komen steeds meer regels op het gebied van reclame-uitingen over de impact van ondernemingen op het milieu. Bovendien wordt steeds strenger toezicht gehouden en gehandhaafd door rechters en toezichthouders op duurzaamheidsclaims. Onze Intellectuele Eigendom, Data & Technologie-specialisten adviseren onder meer over duurzaamheidsclaims in marketing- en reclamecampagnes en staan cliënten bij in het compliant maken met huidige en toekomstige regelgeving.