Het multidisciplinaire zorgteam, bestaande uit advocaten en notarissen, bundelt de aanwezige kennis en ervaring op het gebied van gezondheidszorg binnen BarentsKrans.
Onze expertise
Wij adviseren ziekenhuizen, zorginstellingen, apotheken, zorgverzekeraars en zorgaanbieders op diverse rechtsgebieden. Bijvoorbeeld over de implementatie van zorgcodes in de governance, mededingingskwesties, aanbestedingsvraagstukken, tuchtrecht, de verhouding met de cliëntenraad, de relatie met het personeel, de positie van medisch specialisten, transacties en intellectuele eigendomskwesties die spelen op het gebied van zorg. Onze aanpak kenmerkt zich door op praktische wijze complexe problematiek aan te pakken en op te lossen.
Het team staat hoog aangeschreven. Wij combineren expertise met diepgaande branchekennis en -netwerken, zodat wij op de hoogte zijn van wat er speelt in de zorg. Regelmatig organiseren wij rondetafelgesprekken met professionals uit de zorg. Tijdens deze laagdrempelige bijeenkomsten wordt ervaring uitgewisseld en kennis met elkaar gedeeld.
Het zorgteam bestaat uit specialisten met verschillende expertises.
Koen van Wijk | notaris | Corporate/ M&A
“Met de inwerkingtreding van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) zijn interne regels voor goed bestuur en toezicht (governance) belangrijker dan ooit. Goede statuten en reglementen zijn daarom essentieel voor een organisatie binnen de zorg. Wij zijn niet alleen op de hoogte van bestaande modelregelingen, maar hebben ook ruime ervaring in het vertalen van deze regelingen naar maatwerk voor de zorgorganisatie. Zo zorgen we ervoor dat de statuten en reglementen aansluiten bij de wensen en de dagelijkse praktijk van de zorgorganisatie.
Anne-Rieke van der Linden | advocaat | Corporate/ M&A
“Bij een fusie of overname binnen de zorg en zorg gerelateerde organisaties spelen bijzondere belangen en regelgeving. Zo zullen bijvoorbeeld de cliëntenraad, de zorgverzekeraar en de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) tijdig betrokken moeten worden in het proces. Wij zijn vertrouwd met de stappen die bij een fusie of overname binnen de zorgsector gezet moeten worden en bij het begeleiden van onze cliënten in dit proces.”
Caroline van Gent | advocaat | partner | Arbeidsrecht
“Ons team arbeidsrecht heeft ruime ervaring met advisering aan organisaties en professionals binnen de zorg. Wij begrijpen wat er speelt binnen een zorgorganisatie en hoe om te gaan met de ondernemingsraad, de cliëntenraad en zeggenschap van zorgprofessionals bij arbeidsrechtelijke onderwerpen binnen dit domein. Hierbij kan gedacht worden aan ontslagkwesties, beloningsvraagstukken in het kader van de Wet Normering Topinkomens en andere arbeidsvoorwaarden, werktevredenheid en omgangsvormen, en hoe om te gaan met zzp’ers. Wij adviseren aan bedrijfsjuristen en HR-professionals van zorgorganisaties, medisch specialisten en individuele bestuurders en toezichthouders. Zo nodig blijft het niet bij adviseren, maar procederen we bij de rechter of het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.”
Tim Raats | advocaat | partner | EU & Mededinging
“Voor Autoriteit Consument & Markt is de zorgsector al jaren een specifiek aandachtsgebied. Sinds 2007 heeft zij in deze sector bij vele spelers invallen verricht en is zij tegen meerdere van hen handhavend opgetreden. Voor één van de voornaamste brancheverenigingen binnen de zorg zijn wij bijvoorbeeld in samenspraak met ACM tot een systeem van alternatieve afdoening gekomen. Het systeem zag op een algemene ‘schoon schip’-actie gebaseerd op compliance en de collectieve melding van mogelijk bezwaarlijke situaties uit het verleden. Daarnaast is voor een fusie van ziekenhuizen geregeld een vergunning nodig en heeft ACM in 2015 een ziekenhuisfusie zelfs verboden. Ten aanzien van de inkoop van (zorg gerelateerde) dienstverlening spelen geregeld aanbestedingsrechtelijke vraagstukken en ook hierbij fungeert de praktijkgroep geregeld als vraagbaak of staat zij partijen bij in juridische procedures.”
Marjolein van Rest | advocaat | partner | Corporate Litigation
“Meer dan ooit wordt van de zorg verwacht buiten de gebaande paden te treden in het denken over samenwerkingsverbanden, fusies en reorganisaties. De regelgeving wijzigt voortdurend, toezichthouders stellen zich steeds actiever op en relaties met interne en externe stakeholders worden onverminderd kritisch tegen het licht gehouden. Het gaat om meer dan de toepassing van de zorgbrede governancecode alleen. Wij behartigen regelmatig belangen van zorginstellingen, zorgverleners zoals medisch specialisten, raden van bestuur en raden van toezicht, en van (centrale) cliëntenraden. Zo zijn wij nauw betrokken geweest bij de voorbereiding van een fusie van ziekenhuizen; adviseren wij in zowel care als cure als over effectieve toepassing van medezeggenschap en begeleiden wij regiomaatschappen in hun onderlinge relaties en voor de rechter.”