Blog & Publicaties - BarentsKrans

Publicaties & Blogs

Publicaties & blogs

29 maart 2024
Cassatie Procederen in hoger beroep

De grens tussen een tussenuitspraak en een (gedeeltelijke) einduitspraak | Procederen in hoger beroep

Voor de mogelijkheid tot het aanstonds instellen van hoger beroep is het van belang uit te maken of een vonnis kwalificeert als tussenvonnis of als eindvonnis. Deze keer wordt daarom ingegaan op twee recente arresten van de Hoge Raad die meer duidelijkheid geven over de grens tussen een tussenuitspraak en een (gedeeltelijke) einduitspraak.
Lees verder
7 maart 2024
Arbeidsrecht Cassatie Procederen in hoger beroep

Hoger beroep bij ontbinding arbeidsovereenkomst

De Wet werk en zekerheid heeft voor hoger beroep in ontslagzaken enkele bijzondere regels geïntroduceerd die afwijken van het normale procesrecht. In deze blog wordt aandacht besteed aan de toetsing in een procedure waarin om ontbinding van een arbeidsovereenkomst wordt verzocht.
Lees verder
17 oktober 2023
Cassatie Procederen in hoger beroep

De positie van gevoegde partijen in hoger beroep

Hoe zit het met de processuele positie van gevoegde partijen in hoger beroep (en cassatie)?
Lees verder
21 september 2023
Cassatie Procederen in hoger beroep

Appellabiliteit: kun je altijd in hoger beroep?

Welke beslissingen zijn vatbaar voor hoger beroep? De wet regelt dat er in het algemeen een financiële ondergrens is voor hoger beroep, te weten EUR 1750. Daarnaast bestaan er nog enkele specifieke wettelijke uitsluitingen van hoger beroep. Dit worden rechtsmiddelenverboden genoemd.
Lees verder
6 april 2023
Cassatie Procederen in hoger beroep

Vernietiging van een tussenvonnis | Procederen in hoger beroep

In een tussenvonnis wordt in het dictum nog geen definitief einde gemaakt aan (een gedeelte van) het voorliggende geschil. In beginsel kan tegen een tussenvonnis niet direct hoger beroep worden ingesteld.
Lees verder
28 maart 2023
Cassatie Procederen in hoger beroep

Reformatio in peius-verbod: appellant mag niet slechter worden van eigen appel

Hoewel de Latijnse benaming anders kan doen vermoeden, is het beginsel van een verbod op reformatio in peius (wijziging ten ongunste) vrij overzichtelijk: een appellant mag als gevolg van diens eigen appel niet in een mindere positie komen te verkeren dan waarin hij zich door de bestreden uitspraak bevond
Lees verder
24 november 2022
Cassatie Procederen in hoger beroep

De juiste partij: de appeldagvaarding en partijwisselingen

Het appelprocesrecht kent verschillende valkuilen die de kansen op een succesvol hoger beroep en daaropvolgend cassatieberoep verkleinen. Kennis daarvan is dus van groot belang. In deze blogreeks ‘procederen in hoger beroep’ belichten onze cassatieadvocaten steeds vanuit praktisch perspectief een aspect van een belangrijk appelprocesrechtelijk leerstuk. Dit keer: wie moet in het hoger beroep betrokken worden?
Lees verder
4 november 2022
Cassatie Procederen in hoger beroep

Getuigenbewijs: bewijskracht en waardering

Deze blog bespreekt de bewijskracht en waardering van het getuigenbewijs. Daarbij wordt er ingegaan op het vereiste van ‘eigen waarneming’ van de getuige, de vraag wanneer een getuige als partijgetuige in de zin van art. 164 Rv kwalificeert en de (beperkte) motiveringseisen.
Lees verder
5 oktober 2022
Cassatie Procederen in hoger beroep

Eiswijziging in hoger beroep

Het appelprocesrecht kent verschillende valkuilen die de kansen op een succesvol hoger beroep en daaropvolgend cassatieberoep verkleinen. Kennis daarvan is dus van groot belang. In deze blogreeks ‘procederen in hoger beroep’ belichten onze cassatieadvocaten steeds vanuit praktisch perspectief een aspect van een belangrijk appelprocesrechtelijk leerstuk. Dit keer: de eiswijziging in hoger beroep.
Lees verder
25 augustus 2022
Cassatie Procederen in hoger beroep

Kort geding en hoger beroep | Procederen in hoger beroep

In deze blogreeks ‘procederen in hoger beroep’ belichten onze cassatieadvocaten steeds vanuit praktisch perspectief een aspect van een belangrijk appelprocesrechtelijk leerstuk. Deze keer worden enkele aandachtspunten van het kort geding in hoger beroep uitgelicht.
Lees verder
25 juli 2022
Cassatie Procederen in hoger beroep

Verstekregeling in hoger beroep

In deze blogreeks ‘procederen in hoger beroep’ belichten onze cassatieadvocaten steeds vanuit praktisch perspectief een aspect van een belangrijk appelprocesrechtelijk leerstuk. Deze keer: hoe verschilt de verstekregeling in hoger beroep van die in eerste aanleg en waarom is dat van belang?
Lees verder
14 juni 2022
Cassatie Procederen in hoger beroep

Verplichting om op te komen tegen een positief dictum?

In deze blogreeks ‘procederen in hoger beroep’ belichten onze cassatieadvocaten steeds vanuit praktisch perspectief een aspect van een belangrijk appelprocesrechtelijk leerstuk. Dit keer: moet een partij opkomen tegen een voor haar positief dictum als dat mede is gegrond op voor haar negatieve overwegingen?
Lees verder