Blog & Publicaties - BarentsKrans

Publicaties & Blogs

Publicaties & blogs

19 september 2023
ESG

Duurzaamheidsverslaggeving: de ESRS-rapporteringsstandaarden

Waar de CSRD dus voorschrijft wie, wat en waar gerapporteerd dient te worden, schrijft de ESRS voor hoe gerapporteerd dient te worden.
Lees verder
12 september 2023
EU & Mededinging

De risico’s van kartelovertredingen voor natuurlijke personen

Hoewel de ACM bij kartelovertredingen in beginsel handhavend optreedt tegen ondernemingen, kan zij ook boetes opleggen aan natuurlijke personen. Denk daarbij aan boetes voor individuen die opdracht hebben gegeven tot het maken van kartelafspraken of feitelijk leiding hebben gegeven aan de overtredingen.
Lees verder
12 september 2023
Farma & Regulatory Intellectuele Eigendom & Technologie Life Sciences Octrooirecht & technologie

Pharma Alert | Apixaban-vonnis vernietigd in hoger beroep: inbreukverbod toegewezen

Bij arrest van 15 augustus 2023 in een kort geding aangespannen door Bristol-Myers Squibb, heeft het Hof Den Haag aan Sandoz, Stada en Teva het verbod opgelegd om generiek apixaban op de markt te brengen. In dit arrest vernietigt het Hof het vonnis van de voorzieningenrechter van 17 mei 2023.
Lees verder
8 september 2023
ESG

Europese Commissie wil einde maken aan misleiding met ESG-ratings

ESG-ratings moeten een geobjectiveerd oordeel geven over de blootstelling van een onderneming of financieel product aan ESG-factoren. Op 13 juni 2023 heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd voor een Verordening betreffende de transparantie en integriteit van op ESG-factoren gebaseerde ratingactiviteiten.
Lees verder
7 september 2023
Cassatie Commerciële Contracten Nieuw verschenen arresten

Kun je Haviltex contractueel uitsluiten?

In contractenrechtland wordt al ruime tijd gediscussieerd over de vraag of contractspartijen met een contractuele uitlegbepaling de Haviltex-maatstaf buiten de deur kunnen houden. Bij beschikking van 25 augustus 2023 kon de Hoge Raad een contractuele uitlegbepaling met die strekking niet beoordelen. Wel bevestigt de Hoge Raad impliciet dat het mogelijk is om een eigen, contractuele uitlegmaatstaf overeen te komen.
Lees verder
5 september 2023
EU & Mededinging

Een ACM boete en de gevolgen voor ondernemingen

Wat er gebeurt als de ACM een boete oplegt. Welke risico’s brengt dat met zich mee? In deze blog gaan we in op de vraag aan welke vennootschappen binnen een onderneming de ACM een boete kan opleggen en hoe het precies zit met de toerekening.
Lees verder
4 september 2023
Corporate / M&A Corporate Litigation

Fusies en overnames | Kernuitspraken ondernemingsrecht

In dit laatste deel van de blogreeks ‘kernuitspraken ondernemingsrecht’ worden een aantal van de belangrijkste uitspraken op het gebied van fusies en overnames besproken. Onderwerpen die aan bod komen zijn de uitleg van garanties in overnamecontracten en de rol van de onderzoeks- en mededingingsplicht daarbij (Hoog Catharijne en VBI / Beerkens Paint B.V.). Daarnaast worden de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van vennootschapsorganen bij overnames en de financiering daarvan (Hiltermann Lease, AkzoNobel en PCM) besproken.
Lees verder
29 augustus 2023
EU & Mededinging

Eerste hulp bij een ACM inval

In deze blog leggen wij uit hoe ondernemingen zich kunnen voorbereiden op een inval van de Autoriteit Consument & Markt (“ACM”). Hoe verloopt zo’n inval van de ACM en waar moeten betrokken medewerkers rekening mee houden?
Lees verder
28 augustus 2023
EU & Mededinging

De gevolgen van een ACM-kartelonderzoek

Waar moeten bedrijven op letten bij een bedrijfsbezoek van de ACM? Wat zijn de gevolgen voor persoonlijke en civielrechtelijke aansprakelijkheid na een boeteoplegging en brengt dit ook aanbestedingsrechtelijke risico’s met zich mee?
Lees verder
22 augustus 2023
Cassatie Ken uw klassiekers

Amsterdam/Ikon | Ken uw klassiekers

Het arrest heeft de afgelopen jaren weer aan relevantie toegenomen, gezien de toenemende mate van rechtseenheid tussen het bestuursrecht en het civiele recht.
Lees verder
10 augustus 2023
Corporate / M&A Corporate Litigation

Enquêterecht | Kernuitspraken ondernemingsrecht

Binnen een vennootschap kunnen zich tal van conflictsituaties voordoen. Een enquêteprocedure kan hierbij een oplossing bieden.
Lees verder
9 augustus 2023
Aanbestedingsrecht EU & Mededinging

Verordening buitenlandse subsidies (FSR) in werking getreden

Op 12 juli 2023 is de Europese Verordening betreffende buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren (in het Engels “Foreign Subsidies Regulation”) in werking getreden. De verordening stelt de Europese Commissie in staat de mogelijke marktverstorende effecten van buitenlandse subsidies op de interne markt van de EU te toetsen en waar nodig te voorkomen.
Lees verder