24 januari 2018
Leestijd: 1 minuten

Transformatie Villa Sophie: van kantoor naar woning

‘Villa Sophie’, gelegen aan de Koningin Sophiestraat 120 in Den Haag, krijgt een nieuwe invulling. Het oorspronkelijke kantoorgedeelte wordt door Local Investment in samenwerking met Trebbe Wonen getransformeerd naar een woongebouw met 67 appartementen. Deze zijn een aanvulling op acht bestaande woningen in het pand. De nieuwe vrije sector huurappartementen worden turnkey afgenomen door Amvest.

De bouw van de aanvullende appartementen vereiste een bestemmingswijziging en enkele veranderingen in de contouren van het gebouw. Het vastgoedteam van BarentsKrans (Jeffrey Koenecke en Annelies Dijkman-Derkman) werd daarom gevraagd de splitsingsakte te wijzigingen. De bewoners van de acht woningen vreesden voor veel geluidsoverlast door de voorgenomen transformatie, en weigerden in eerste instantie medewerking te verlenen. Na succesvolle onderhandelingen met de betrokkenen, zijn alle bewoners uiteindelijk akkoord gegaan. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden van het kantoorgedeelte van start gegaan.

De te realiseren appartementen hebben een gemiddeld oppervlak van 90 m2 en worden voorzien van een buitenruimte en de mogelijkheid van een eigen parkeerplaats in de kelder van het gebouw. Duurzaamheid speelt een grote rol in de transformatie. Zo worden er zoveel mogelijk materialen, zoals de bestaande geveldelen, hergebruikt. Na de verbouwing voldoet het gebouw aan de eisen van energielabel A.