Op 7 september 2022 heeft de rechtbank Den Haag (“de rechtbank”) uitspraak gedaan in twee procedures in kort geding tussen Orope Germany GmbH (“Orope Germany”) en Nokia Solutions and Networks OY (“Nokia”) over de vermeende ongeldigheid van twee van Nokia’s SEP’s. Nokia vorderde in reconventie een verklaring voor recht van inbreuk door Orope Germany en een inbreukverbod. Het Hof oordeelde dat de octrooien van Nokia geldig waren en dat Orope Germany inbreuk maakte. Opmerkelijk is dat de bevelen niet onmiddellijk van kracht worden, maar pas na twee maanden; gedurende die twee maanden kunnen partijen onderhandelen over een licentieovereenkomst onder FRAND-voorwaarden.
Orope Germany stelde dat de octrooien EP 2 981 103 B1 (“EP 103”) en EP 3 220 562 B1 (“EP 562”) van Nokia betreffende de toewijzing van preambulesequenties aan basisstations niet nieuw zouden zijn, niet inventief zouden zijn en toegevoegde materie zouden bevatten en derhalve nietig zouden zijn. De octrooien EP 103 en EP 562 zijn ingediend in het kader van de ontwikkeling van de LTE-standaard. De octrooien claimen een toestel met een zoekeenheid die in staat is wortelreeksen te zoeken en te ordenen. Volgens de rechtbank leidt de ordening van de wortelreeksen op basis van de octrooien tot een betere ordening dan de door Orope Germany aangehaalde eerdere bekendmakingen. Volgens de rechtbank geven de octrooien dus blijk van inventiviteit. Verder is de rechtbank het met Nokia eens dat de octrooien nieuw zijn en geen toegevoegde materie bevatten. Daarom verwerpt de rechtbank de nietigheidsvordering van Orope Germany.
Nokia vorderde in reconventie een verklaring voor recht dat Orope Germany inbreuk heeft gemaakt op EP 103 en EP 562 en een verbod op verdere inbreuken op de octrooien in Nederland. Nokia stelde dat Orope Germany een promotiecampagne had gelanceerd voor een nieuw Oppo-toestel, dat alle kenmerken van de octrooien toepast. Orope Germany betwistte niet dat de apparaten als zodanig binnen de beschermingsomvang van de octrooien vallen. Zij betwistte echter het verrichten van handelingen die aan de octrooihouder in Nederland zijn voorbehouden en/of het onrechtmatig handelen. Nokia voerde aan dat de inbreuk is gebaseerd op het feit dat de campagne in verschillende landen, waaronder Nederland, is gelanceerd. Onderdeel van de campagne is een op Nederland gerichte webpagina. Op die website kunnen gebruikers het nieuwe Oppo-toestel rechtstreeks kopen via een “Buy Now”-link die rechtstreeks naar de webpagina van de Nederlandse Oppo-webwinkel leidt. Naar het oordeel van de rechtbank blijkt hieruit dat Orope Germany onrechtmatig heeft gehandeld jegens Nokia door inbreuk op de Nederlandse delen EP 103 en EP 562 te faciliteren en/of in strijd met haar wettelijke verplichtingen de inbreuk niet te voorkomen. De rechtbank heeft ten aanzien van beide octrooien een verbod toegewezen.
Interessant is dat de rechtbank bepaalde dat de bevelen pas twee[1] maanden na de betekening van het arrest van kracht worden. Orope Germany verweerde zich tegen de uitvoerbaarverklaring bij voorraad met het argument dat partijen nog steeds onderhandelden over een licentie onder FRAND-voorwaarden. De rechtbank volgde Orope Germany hierin niet, aangezien Orope Germany in een eerdere fase van de procedure had verklaard geen FRAND-verweer te zullen voeren. De rechtbank kon echter niet voorbijgaan aan het feit dat Nokia een FRAND-verklaring had ingediend met betrekking tot de octrooien. Daarom heeft de rechtbank bepaald dat het verbod na twee maanden na betekening van het vonnis in werking treedt. Dit betekent dat Orope Germany de kans heeft gekregen om binnen twee maanden met Nokia te onderhandelen over een licentieovereenkomst onder FRAND-voorwaarden om te voorkomen dat het verbod in werking treedt.
[1] Wat EP 562 betreft, staat in het dictum van het vonnis één maand in plaats van twee. Dit zou een administratieve fout kunnen zijn. Wij hebben begrepen dat er een gewijzigd vonnis is waarin dit wordt rechtgezet.