Het enquêterecht is een juridisch instrument waarmee vergaand ingegrepen kan worden binnen rechtspersonen en dat in allerlei ondernemingsrechtelijke situaties een oplossing kan bieden. Verschillende typen ondernemingen (beursgenoteerd, familiebedrijf, kleine ondernemers) kunnen met het enquêterecht in aanraking komen.
Doordat de Ondernemingskamer als gespecialiseerde kamer van het Gerechtshof Amsterdam onmiddellijke en eindvoorzieningen kan treffen, kan zij voor vele situaties een passende oplossing vinden. Op die manier kan zij snel en effectief het functioneren van de rechtspersoon herstellen. Ook kan het onderzoek door de aangestelde onderzoeker verdere openheid van zaken bieden en kan dit – al dan niet na vastgesteld wanbeleid – een opmaat vormen voor een aansprakelijkheidsprocedure. De Ondernemingskamer stelt daarbij het belang van de rechtspersoon centraal en schroomt niet stevig en snel door te pakken als de kwestie daartoe aanleiding geeft.
In het Ars Aequi Cahier Enquêterecht beschrijven Marjolein van Rest en Robert van den Boorn de enquêteprocedure en bijbehorende regels en waarborgen.
Over Marjolein van Rest
Marjolein is partner op de sectie Corporate, Commercial & Financial Litigation van BarentsKrans. Zij houdt zich bezig met het voorkomen en oplossen van nationale en internationale geschillen binnen en tussen bedrijven en/of samenwerkingsverbanden. Dit omvat zowel geschillen binnen de vennootschap als bestuurdersaansprakelijkheid, overname- en handelsgeschillen. Marjolein is processpecialist: zij heeft ruime ervaring met procederen bij de Ondernemingskamer en in kort geding, en is expert op het gebied van het enquêterecht.
Over de Ars Aequi Cahiers
Een Ars Aequi Cahier is een gespecialiseerde juridische publicatie die deel uitmaakt van een reeks uitgegeven door Ars Aequi. Deze cahiers behandelen specifieke juridische onderwerpen en zijn bedoeld om diepgaande kennis en inzichten te bieden over diverse rechtsgebieden