overname Bentley Systems
2 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Digitale slag geotechnologie dankzij overnames door Bentley Systems

Met de overname van Plaxis en SoilVision breidt Bentley Systems haar bouwwerkinformatiemodel (BIM) uit. Het bedrijf leverde al softwareoplossingen voor het ontwerpen, bouwen en exploiteren van infrastructuren, zoals wolkenkrabbers en vliegvelden. Door de overname is het bedrijf ook in staat om aardstructuren en sterkteberekeningen mee te nemen in het 3D BIM. Onze advocaat en partner Harry Rek heeft Bentley Systems juridisch begeleid bij de overname.

3D-bouwwerk informatiemodel

Infrastructurele projecten beginnen met een ontwerp. Het design, de documentatie en rapporten die hieruit volgen, worden vastgelegd aan de hand van Bentley’s software genaamd gINT. Vervolgens wordt de aardstructuur in kaart gebracht met de SVOFFICE-techniek van SoilVision. Bijvoorbeeld bodemeigenschappen, bodemgedrag en grondwaterstroming. Wanneer het ontwerp is gemaakt en de aardstructuur bekend is, wordt een sterkteberekening gemaakt met de software van Plaxis. Met zo’n berekening wordt aangetoond of de gekozen combinatie van constructies, materialen en belasting sterk genoeg is voor de gekozen ondergrond, en dus niet bezwijkt.

Deze informatie wordt verwerkt in het BIM, waardoor de invloed van veranderingen in ondergrond of ontwerp direct meegenomen worden in de real-time-analyse. Zo kan er op tijd op de veranderingen worden ingespeeld en worden zogenoemde faalkosten (kosten door verkeerde beslissingen of bouwfouten) gereduceerd.

Bentley: “Welkom team Plaxis en SoilVision”

“Wij verwelkomen de teams van Plaxis en SoilVision”, aldus Greg Bentley, CEO. “De teams zijn bijzonder gedreven als het gaat om wetenschappelijke toepassingen van techniek. Ik geloof dat iedere geotechnische ingenieur heeft geprofiteerd van de voortdurende vooruitgang van Plaxis. Met het professionele en ‘dedicated’ management dat geleid wordt door Jan-Willem Koutstaal, is Plaxis uitgegroeid tot een van de meest succesvolle softwarebedrijven die ik ooit heb gezien.”

Bentley vervolgt: “Geotechnische toepassingen zijn op grafisch gebied minder meegegaan qua technische ontwikkelingen dan andere infrastructureel-technische disciplines. Hierdoor was het lastig om geotechnische toepassingen te integreren met andere software. Door de overname en het daaruit voortvloeiende samenspel van de softwaresystemen zal de geotechnische sector een flinke inhaalslag maken.”

Juridische begeleiding door BarentsKrans

Bij deze transactie heeft BarentsKrans Bentley Systems voorzien van juridisch advies en ondersteuning. Zo heeft Harry Rek samen met Thomas van Hövell tot Westervlier Bentley geassisteerd bij het rondmaken van de contracten. Uiteindelijk heeft onze toegevoegd notaris Martijn van Ansem de akte van overdracht gepasseerd.