“De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld,” zegt advocaat en partner Roeland de Mol. “Zo was de NVWA op de hoogte van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar zij heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daartegen te wapenen. Dat kan niet.”
Behandeling door ChickFriend
De NVWA heeft onder andere onrechtmatig gehandeld door in november 2016 geen of onvoldoende actie te ondernemen naar aanleiding van concrete meldingen over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen door ChickFriend. Veel stallen van pluimveehouders zijn juist na november 2016 nog door ChickFriend behandeld, terwijl deze ondernemers niet wisten of konden weten dat er fipronil door het gebruikte middel was gemengd.
Desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers
De NVWA wist wel van het gebruik van fipronil door ChickFriend en heeft daar onvoldoende mee gedaan. Zo heeft de NVWA de sector hier niet over geïnformeerd en dus niet de kans gegeven om hier zelf in hun bestaande kwaliteitssystemen op te controleren. “Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen,” reageert Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP. “Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en een totale sector aan gekoppeld zijn.”
NVWA in Nieuwsuur
De uitspraken van de NVWA in TV-programma Nieuwsuur op 1 augustus 2017 waarin de plaatsvervangend inspecteur-generaal aanraadde om voorlopig (tot en met dat weekend) geen eieren te eten heeft de schade nog eens extra vergroot. Zijn uitlating verhoudt zich niet met de publiekswaarschuwing die een dag eerder gepubliceerd was, is compleet uit verhouding tot de feitelijke situatie en risico’s en wekte de indruk dat er meer risico’s speelden. “Deze paniek, onrust, onduidelijkheid en schade aan de totale sector had niet mogen gebeuren,” aldus Hubers.
BarentsKrans procedeert voor LTO Nederland
Advocaten Roeland de Mol en Marjolein van Rest treden op als eisers namens LTO Nederland en 120 pluimveehouders. De Nederlandse pluimveehouders hopen nog altijd dat de Staat met een compensatie voor de geleden schade komt. De Belgische regering kreeg deze week van de Europese Commissie toestemming om zo’n compensatie te betalen, maar Nederland blijft erbij dat de schade is veroorzaakt door het handelen van een private partij. De totale schade van de fipronil crisis wordt geschat op 65 tot 75 miljoen euro. Van de 793 kippenstallen die de NVWA had geblokkeerd, is ongeveer tweederde nog altijd niet vrijgegeven.