Vekoma
3 april 2018
Leestijd: 3 minuten

Limburgse achtbanenbouwer Vekoma overgenomen door het Japanse Sansei

De Nederlandse achtbanenbouwer Vekoma Rides Manufacturing BV, een van de grootste leveranciers aan pretparken wereldwijd, is geheel overgenomen door het Japanse Sansei Technologies. Met de overname van 100% van het aandelenkapitaal zal Sansei zijn wereldwijde marktaandeel op het gebied van het design en de installatie van achtbanen nog verder vergroten.

De samenwerking met Sansei is het begin van een nieuw hoofdstuk in Vekoma’s doorontwikkeling. In 2001 ontstond het Limburgse bedrijf, gesitueerd in Vlodrop nabij Roermond, uit de doorstart van de Veld Koning Machinefabriek (Vekoma), dat vanaf 1926 staalconstructies voor onder meer de mijnbouw maakte. Eind jaren ’70 bouwde Vekoma zijn eerste achtbaan. Sindsdien heeft het bedrijf zo’n 500 attracties doen verrijzen in meer dan 65 landen.

Vekoma: leverancier voor Disney en Efteling

Vekoma Rides ontwierp en bouwde o.a. de Space Mountain, Rock ‘n’ Roller Coaster en Big Thunder Mountain voor Disneypretparken in de Verenigde Staten, Parijs, Tokyo, Hong Kong en Shanghai. Daarnaast is het in Nederland bekend van Efteling-attracties, zoals de spannende achtbaan de Python, het draaiende huis Villa Volta en de Vogel Rok.

Over Sansei Technologies

Het beursgenoteerde Sansei Technologies is opgericht in 1951, en het hoofdkantoor bevindt zich in Osaka (Japan). Het bedrijf ontwerpt en installeert onder andere achtbanen, waterattracties en spookhuizen. Het produceert ook verschillende vormen van podiuminstallaties. Het Japanse bedrijf kende in 2016 een omzet van 225 miljoen, en is daarmee bijna twee keer zo groot als het Nederlandse Vekoma met 153 miljoen omzet.

“Samen kunnen we wereldwijd de nummer één in onze branche worden.”

Overnamestrategie

De overname van Vekoma is de volgende, logische stap volgens het management. “We hebben nu een solide fundering gelegd, waarin veiligheid, innovatie, kwaliteit en klanttevredenheid de speerpunten vormen voor ons beleid. Sansei is voor ons een partner die dezelfde standpunten heeft en ons bedrijf zo continuïteit kan bieden, maar ook nog verder kan laten groeien. Door hun geografische locatie en contacten zien wij mogelijkheden om nieuwe regio’s te bedienen, zoals Japan, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika. Samen kunnen we wereldwijd de nummer één in onze branche worden.”, reageert Kees van Biert (voorzitter van de Raad van Commissarissen).

De contracten zijn zo opgesteld dat er geen wijzigingen in de strategie, het management, de arbeidsvoorwaarden en de vestigingsplaats van het bedrijf mogen worden aangebracht. Vekoma’s huidige structuur zal daarom onaangetast blijven na de overname, en de driehonderd banen zullen behouden blijven.

Samenwerking tussen adviseurs

Naast een team van ondernemingsrecht advocaten van BarentsKrans (Michiel Martin, Thomas van Hövell tot Westervlier, Tom Hoyer en Nicole Bokern), hebben JBR Consultancy (corporate finance) en KPMG Meijburg (fiscaal) de verkoper geadviseerd. Kenmerkend voor deze overname is dat JBR en BarentsKrans nauw samenwerkten en voortdurend overzicht hielden op het proces. Door koper Sansei werd vertrouwd op kennis vanuit NautaDutilh (advocaten en notarissen), BDA Partners (corporate finance) en Paul Hastings (advocaten).