World Startup Factory begeleidt ondernemers om impact economy te versterken

Meer artikelen over:Corporate / M&A

BarentsKrans is voor het derde jaar op rij partner van de World Startup Factory (WSF). WSF heeft als doel startende ondernemers te helpen om een succesvol bedrijf op te zetten, waarbij ze met hun bedrijfsdoelstellingen gelijktijdig een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Dit noemen ze ook wel ‘positive impact’. Als onderdeel van het World Startup Factory ‘Impact Accelerator’ programma, begeleiden kandidaat-notaris Willemijn de Muijnck Keizer en advocaat Esmée Hoogenkamp een tiental enthousiaste entrepreneurs met het opzetten van hun Nederlandse bv en alle daarbij behorende documentatie. Veel van de ondernemers hebben al voet aan de grond gekregen in het buitenland (bijvoorbeeld in India, Singapore, Canada en Oekraïne) en willen hun bedrijf graag uitbreiden naar Europa.

Pitches in The Hague Tech

De start-ups zijn actief in vijf sectoren: Smart City and Building, Health and Ageing, Security en Mobility. Op dinsdag 12 december hebben de ondernemers in spe voor het eerst hun plannen gepresenteerd in pitches van 3 minuten. Dit vond plaats op een podium in het ‘The Hague Tech’ community gebouw in Den Haag. De één wil de markt veroveren met een blockchain technologie die zorgt voor betrouwbaarheid en transparantie binnen distributieketens in de agrarische sector (Qlikchain), terwijl de ander een zeep heeft ontwikkeld die het mogelijk maakt om jezelf te douchen zonder de aanwezigheid van schoon drinkwater (Clensta). Weer een ander werkt aan een technologie die gebarentaal van dove mensen omzet naar spraak, zodat zij minder geïsoleerd raken (Evalk). Organic Love‘s mayonaise, 100% plantaardig en met 70% minder olie dan gebruikelijk, ligt binnenkort met haar wortel- en pompoenvariant in de schappen bij biologische supermarktketen EkoPlaza.

WSF en de Gemeente Den Haag

De Gemeente Den Haag, tevens partner van de World Startup Factory, was ook aanwezig en verzorgde het openingswoord. In Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, werken we dagelijks aan de ‘UN Sustainable Development Goals’. Dit doen we door innovaties die het verschil maken te stimuleren, en door te laten zien dat ‘doing good’ en ‘doing business’ samen geen hogere wiskunde zijn”, zegt Erik van der Rijt (director Urban Community). “Ik ben trots dat Den Haag de eerste ‘impact city’ van de wereld is”, vervolgt hij.

Nederlandse bedrijfsstructuren en contractenrecht

De dag ervoor, maandag 11 december zijn op het kantoor van BarentsKrans enkele presentaties verzorgd. Deze hadden tot doel de start-ups meer inzicht te geven in Nederlandse bedrijfsstructuren, maar gaven ook gerichte uitleg omtrent clausules in hun overeenkomsten en de (on)mogelijkheden van contracteren in Nederland. Het waren inspirerende bijeenkomsten, en BarentsKrans kon duidelijk veel voor deze jonge ondernemers betekenen.