Vanaf 2021: geen overdrachtsbelasting meer voor starters en doorstromers

Jeffrey Koenecke
Jeffrey Koenecke - Neem contact op Notaris / partner / bestuurslid

Jeffrey Koenecke, notaris en partner bij Vastgoed, is door de Financiële Telegraaf geïnterviewd over overdrachtsbelasting en de voordelen die starters en doorstromers hier nu al uit kunnen halen. Het artikel, dat op zaterdag 19 september is geplaatst, is hieronder te lezen.

Nu al huis kopen met 0 % belasting

Jongere kan overdracht verschuiven naar 2021.

Vanaf 1 januari 2021 betalen jonge huizenkopers (18-35 jaar) geen overdrachtsbelasting meer. Die taks zakt van 2% naar 0%. Van dat ’cadeautje’ kan je ook profiteren als je nu een huis koopt, zeggen deskundigen.

Het kabinetsplan geldt niet alleen voor starters, bleek op Prinsjesdag, maar ook voor doorstromers. „Het is formeel nog een wetsvoorstel, maar we verwachten wel dat het doorgaat”, zegt financieel planner van het jaar Fleur Kroonbergs van De Hypotheekshop.

Om bij een aankoop dit najaar al te profiteren, moet de koper het moment van de verkrijging van het huis opschuiven tot na 1 januari. Dit kan je afspreken bij het sluiten van het koopcontract.

„Voor de overdrachtsbelasting geldt het moment dat je bij de notaris de akte van levering tekent”, vertelt notaris Jeffrey Koenecke van BarentsKrans. Volgens hem wordt het aankoopproces daardoor niet eens veel langer. „Je hebt vaak toch tijd nodig om het rond te krijgen met je bank. Dat kost gemiddeld tussen de vier en zes weken. Als je nu een huis koopt, dan zit je al tegen november.”

De verkoper loopt geen extra risico, meent Koenecke, vanwege de 10% waarborgsom die in standaard koopcontracten is afgesproken. „Het kan wel anders liggen als de verkoper zelf meteen een nieuw huis wil kopen, want als verkoper moet je ook langer wachten voordat je je geld krijgt.”

Kroonbergs verwacht veel animo voor het doorschuiven. Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep ziet zelfs een file ontstaan: „De kans is groot dat notarissen behoorlijk vol zullen zitten in de eerste weken van 2021.”

Beleggers

Rest de vraag of jongeren er financieel wat mee opschieten. Verkopers weten ook dat ze nu hogere prijzen kunnen vragen. Bovendien komt er extra concurrentie van huizenbeleggers, die hun tarief juist zien stijgen van 2% naar 8%. „Voor hun is het dus gunstig om nu te kopen. Dat effect gaat er pas in januari weer uit”, zegt Koenecke.

Meer artikelen over:Vastgoed