
Zowel op Europees niveau als op nationaal niveau hebben in de afgelopen periode ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van duurzaamheid- en milieuclaims die van invloed zijn op bedrijven en consumenten. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij gezet.
Groene claims
Op 12 maart 2024 heeft het Europees Parlement ingestemd met een eerste lezing van het voorstel voor de Green Claims Directive. Deze richtlijn bevat gedetailleerde regels voor het communiceren en onderbouwen van milieuclaims in B2C-relaties. Sommige voorgestelde maatregelen kunnen verregaande praktische en commerciële gevolgen hebben, zoals de verplichting om ter onderbouwing van een groene claim wetenschappelijk bewijs aan te dragen alsmede de invoering van een verificatiesysteem voordat bepaalde claims gemaakt mogen worden. De volledige tekst van het voorstel voor de richtlijn is hier te vinden.
Empowering Consumers Directive (ECD)
Op 26 maart 2024 is de Richtlijn (EU) 2024/825 van het Europees Parlement en de Raad in werking getreden. Deze richtlijn heeft als doel om de positie van de consument met betrekking tot duurzaamheidsclaims te verstevigen. De richtlijn zal verder normeren wanneer bepaalde uitingen en gedragen ten opzichte van duurzaamheid- en milieuclaims als oneerlijke handelspraktijk worden gezien. Een voorbeeld is het doen van een milieuclaim waarbij de suggestie wordt gedaan dat een heel product of alle diensten van een bedrijf milieuvriendelijk zijn, terwijl in werkelijkheid het milieuvriendelijke aspect beperkt is tot slechts een onderdeel van het product of bedrijf. Ook stelt de ECD hoge normen voor het gebruik van algemene termen zoals ‘milieuvriendelijk’ en ‘biologisch afbreekbaar’. De richtlijn moet uiterlijk op 27 maart 2026 door de EU-lidstaten zijn geïmplementeerd. De volledige tekst van het ECD is hier te vinden.
ACM-richtlijnen voor duurzaamheidsclaims in advertenties
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar Leidraad Duurzaamheidsclaims gepubliceerd over duurzaamheidclaims in B2C-uitingen. In de Leidraad zijn vijf vuistregels vastgelegd:
- Gebruik juiste, duidelijke, specifieke en volledige duurzaamheidsclaims.
- Onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel.
- Maak eerlijke vergelijkingen met andere producten of concurrenten.
- Beschrijf toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar.
- Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn voor consumenten en niet verwarrend.
Hoewel het nog even duurt voordat de Green Claims Directive en de ECD zijn omgezet in nationale wetgeving, moeten bedrijven rekening houden met de verwachte veranderingen, met name met betrekking tot mondiale marketing- en mediastrategieën.
Bedrijven die in Nederland duurzaamheid- en milieuclaims doen, moeten er rekening mee houden dat deze beoordeeld kunnen worden door de ACM, de Reclame Code Commissie en de civiele rechter. Deze instellingen stellen zich tot nu toe zeer kritisch op tegenover duurzaamheidsclaims. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan het communiceren van dergelijke claims een zorgvuldige toetsing van wet- en regelgeving wordt gemaakt.
Meer weten?
Onze Intellectuele Eigendom & Technologie-specialisten schreven een nieuwsbrief waarin bovengenoemde ontwikkelingen uitgebreider worden behandeld. Heeft u vragen over duurzaamheidscliams? Neem dan contact op met Jan Jacobi.