Life sciences

De life sciences sector in Nederland behoort tot de top van de wereld. Om de concurrentie voor te blijven is het essentieel dat de juiste allianties worden gevormd. Wij worden met grote regelmaat ingeschakeld om transacties te begeleiden en om due diligence onderzoeken uit te voeren. De in M&A gespecialiseerde leden van ons life sciences team assisteren bij de onderhandelingen en geven vorm aan de samenwerking of overname. In de sector vormt de kapitaalbehoefte voor de korte en middellange termijn een voortdurende uitdaging. Wij zijn bedreven in het begeleiden van venture capital, private equity, mbo en mbi transacties, het opzetten van joint ventures en financieringen.

Vanwege de grote belangen bij de verhandeling van geoctrooieerde geneesmiddelen vindt juridische strijd  dikwijls plaats op meerdere fronten: zowel procedures over inbreuk op en nietigheid van octrooien en ABC’s als procedures over handelsvergunningen en geneesmiddelenreclame. Zo waren in IP gespecialiseerde leden van ons life sciences team betrokken bij onder meer de strijd om Fosamax (alendroninezuur), Losec en Nexium (omeprazol en esomeprazol), Lexapro (escitalopram), Exelon (rivastigmine) en Aclasta (zoledroninezuur). Niet alleen op het terrein van geneesmiddelen, maar ook op het gebied van medische hulpmiddelen – zoals EEG-apparatuur, stents en hart-longmachines en borstimplantaten – worden wij regelmatig ingeschakeld bij strijd tussen producenten onderling en bij de strijd over aansprakelijkheidsclaims van afnemers, waaronder ook de afwikkeling van massaschadeclaims. Behalve het voeren van procedures, ondersteunen wij marktpartijen in de life sciences met het opstellen en beoordelen van licentie-, distributie- en R&D-overeenkomsten.

Op pro bono basis zijn wij met onze IP know how nauw betrokken bij de ontwikkeling van de draagbare kunstnier, die tot stand wordt gebracht door de Stichting Neokidney.

Lees ook meer over Farma & regulatory.

Aanbevelingen

They have deep knowledge of the corporate structure of a business, so they can easily manoeuvre themselves where necessary’. – Legal 500, 2022

The depth of experience makes this practice unique’. – Legal 500, 2022

‘It’s great to work with lawyers who not only have top legal insight and knowledge, but also a genuinely commercial approach’. – Legal 500, 2021

‘Compared to other firms, they have really in-depth knowledge of the field’. – Legal 500, 2021

 

Onze specialisten